Menu

Slaďte zdravěji a bez výčitek – Xylitol je řešení, které vám zachutná 

0 Comment

Nechcete se vzdát sladkého, a přesto byste rádi začali žít zdravěji? Zkuste sladit bez výčitek a stejně chutně. Je to tak snadné. Xylitol nabízí řešení. 

Slaďte zdravěji a bez výčitek – Xylitol je řešení, které vám zachutná 

O nepříznivých účincích bílého rafinovaného cukru už jste toho tolik slyšeli a četli, ale ani přesto vás to nedonutilo s mlsáním přestat? Přesto byste možná chtěli začít žít zdravě. Sladkého se nemusíte vzdát, ani když se pustíte do hubnutí nebo začnete jíst jen zdravou stravu. Svou kávu nebo čaj si mnoho z nás nejraději dopřeje se lžičkou cukru. Ovšem je pravdou, že klasický bílý cukr našemu zdraví nikterak neprospívá a to nemluvě o škodlivých účincích na náš chrup. Sladit se však dá i jinak – zdravě a přírodně, jak je to možné? 

pexels-photo-141815

Tohle musíte zkusit

Xylitol neboli také březový cukr je zdravější a přitom stejně chutný jako běžný cukr, který známe a používáme každodenně. Bílý cukr však našemu zdraví dvakrát neprospívá. V čem spočívá rozdíl? Jak již název napovídá, březový cukr se získává ze dřeva – setkat se proto můžete i s názvem dřevný cukr. Nejčastěji jde o březovou kůru, ze které se získává, ovšem může být získáván i z ovoce nebo zeleniny. Přirozeně se totiž vyskytuje v kůrách stromů ale i plodinách, které jíme běžně, jako jsou například švestky, lesní ovoce nebo také kukuřice. Dokonce i lidské tělo si jej dokáže vyrobit, ovšem jen v malých a poměrně zanedbatelných dávkách. 

Chuťově nepoznáte rozdíl, xylitol je možné přidávat do všech nápojů ale i oblíbených pokrmů, dá se z něj i péct. Najdete jej ve formě bílého prášku, budete mít tedy pocit, že používáte skutečný cukr, i když tento zázrak má pro lidské zdraví mnohem pozitivnější účinky. 

pexels-photo-4669235

Pro štíhlou linii i zdravější chrup

Pokud hubnete, ale jste milovníky sladkého, našli jste to, co jste doposud hledali. V březovém cukru je totiž až o celých čtyřicet procent méně kalorií než je tomu v případě cukru bílého. A to je opravdu vysoké procento. Od teď tak můžete bez výčitek sladit a přesto si uhlídáte svou štíhlou linii. Opomenout nesmíme ani vliv na lidský chrup. Zuby se totiž velmi kazí při konzumaci většího a častějšího množství bílého cukru. Kromě toho, že březový cukr zuby nekazí, ještě jim prospívá. Tedy konkrétně jde o skvělého pomocníka v boji se zubními kazy a povlaky na zubech. 

A jak ho využívat v praxi? Zda vás zajímá, jakým množstvím xylitolu nahradíte stejné množství bílého cukru, odpověď je jednoduchá. Březový cukr se zcela rovná sladkosti běžného cukru, množství bude v tom případě zachováno.